4. ayı doldururken bebekler artık ba-ba, ma-ma gibi sesler çıkararak ilk hecelerini söylerler. Kahkaha şeklinde gülücükler attığı el, kol ve bacak hareketlerinin çoğaldığı bu sevimli dönemde bebeklerdeki büyüme ve gelişme hız kazanır. Bebek artık ebeveynlerinin yüzünü tanır, dokunulması ve konuşulması onu rahatlatır. Peki, 4 aylık bebek gelişiminde daha neler yaşanır? Detaylar yazımızda
Görme Yetisi: 4 aylık olan bebeğin artık ve çevreye olan ilgisi daha da artmıştır. Bebek renkli objeleri daha iyi seçer, yerlerini algılar ve onları tutmaya çalışır. Kendisine ilgi gösteren kişilerin yüzlerini daha iyi tanır ve uzun bir süre göz teması kurarak yüzünüzü incele. Ayrıca hareket eden cisimleri ve insanları takip etmeye çalışır.
İşitme Yetisi: Bebek bu ayda bakımını yapan kişilerin seslerini ve kendi sesini çok iyi tanır. Çevresindeki seslerle ilgilenir ve sesin geldiği tarafa başını döndürmeye çalışır.
Koku ve dokunma Yetisi: 4 aydaki bebek yalnızca annesinin değil onunla ilgilenenlerin de kokularını ayırabilir. Oldukça gelişen kavrama yetisi sayesinde eline verilen cisimlere dokunmaktan hoşlanır. Kucaklandığı zaman alan kişinin kokusunu duyar, bu yüzden bebeği kucaklayarak ona sevgi dolu temaslarla dokunmak güven duygusunu geliştirir.
Bu ayda ağlama reaksiyonu hala bebeğin en önemli iletişim kurma aracıdır. Bu şekilde hem ne istediğini hem de duygularını belirtmeye çalışır. Bu yüzden ağlayan bebeği anlamaya çalışarak ihtiyacının giderilmesi, güven duygusunun olumlu yönde pekişmesini sağlar. Ayrıca 4. ayda bebek, kendini sakinleştirebilmeyi öğrenmeye başlamıştır. Bu yüzden ağladığı zaman sakinleşmesi için destek verilmesi onun bu yeteneğini geliştirir.
4 aylık bir bebek etrafında insanlar bulunmasından keyif alır ve yalnız kaldığında huzursuz hissedip ağlar. İlgiye ve gülümsemeye gülümseyerek yanıt verir. Bu nedenle gülümseme ve göz teması bebeğin duygusal gelişimini destekler.
Bu ayını dolduran bebek artık çevresiyle daha fazla etkileşim içindedir. Çevresindeki uyaranlardan ve insanlardan birçok şey öğrenir. Göz kontağı kurar, etrafında konuşulanı dinler ve gülücük ve mırıldamalar ile cevap verir. Hareketlerini daha bilinçli yapar. Kendisine yapılan hareketlere tepkiler ile karşılık verir. Göz kontağı kurulması, ismi ile seslenilmesi, kitap okunması, gülümsenerek dokunulması zihinsel gelişimine katı sağlar.
4.ayında bebek; ma-ma, ba-ba, da-da gibi benzer heceleri tekrarlayan mırıldanmalar ile iletişim kurmaya başlar. Bu anlamda bebeğin dil gelişimi artırmak için mırıldandığında onunla konuşur gibi cevap vermek doğru olacaktır. Böylece bebek bir süre sonra karşılıklı konuşmaya başlayabilir.
Bu ayda bebek ihtiyaçlarını daha kolay belli eder. Acıktığında, uykusu geldiğinde, altı kirlendiğinde veya yalnız kaldığında ilk olarak mızmızlanır sonrasında ağalar. İhtiyaçları giderildiğinde ise susar.
Bebeklerin aynı yaş ve cinsiyetler arasında gelişim olarak kıyaslandığı bebek gelişim tablosu hekimlerce kontrol edilir. Bu tabloya göre 4 aylık bebeklerin ortalama gelişim parametreleri;
Her bebek kendine özgü bir gelişim sağladığı için bu rakamlar yaklaşık değerlerdir.
Hekim kontrolüne 4. ay dolarken gidilir. Doktor bebeğin boy, kilo ve baş ölçümlerini yapar. Gelişim tablosundaki verilere ve bebeğin diğer aydaki gelişimine göre değerlendirme yapar.
4. ay sonunda;
Ay ay bebek gelişimi ile ilgili diğer yazılarımız için aşağıdaki başlıklara tıklayabilirsiniz.
1 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olur?
2 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olur?