5. ayda bebekler daha da hareketlenirken bu hareketlerini kontrol de edebilirler. Zeka ve bilinç düzeyleri de yükselen 5 aylık bebeklere bu dönemde oyuncaklar verilerek gelişmeleri sağlanabilir. Peki, 5 aylık bebek gelişimi nasıl olur? Detaylar yazımızda.
Görme Yetisi: Bebek bu aya geldiğinde görme yetisinin arttığı, nesneleri daha iyi takip etmesinden ve onlara uzanarak tutmaya çalışmasından fark edilir. El ve göz koordinasyonları daha iyidir ve farklı renklerin benzer tonlarını ve küçük nesneleri daha iyi görür.
İşitme Yetisi: Artık bebek ebeveynlerinin sesini, kendi sesini ve oyuncaklarının seslerini iyi tanır. Kendi kendine mırıldanır, susar ve yeniden mırıldanır. Bunu bir oyun gibi bilinçli olarak yapar. Ağladığı zaman annesi odanın dışından seslense susar ve dinler, çünkü sesin tanır.
Koku ve dokunma yetisi: Kendisine bakan kişilerin kokusu tanır ve annesinin kokusunu kolaylıkla ayırt edebilir.
5 aylık bebek ebeveynlerini gördüğü zaman değişik duygular yaşayabilir ve bu durum bebeğin yüz ifadelerine yansır. İfade etmeye çalıştığı bu hislerini ona söylemek konuşmaya başladığı zaman kendi duygularını rahatça ifade edebilmesine yardımcı olur. Ayrıca 5. Ayında bebek kendisine özen gösteren kişileri diğerlerinden ayırt edebilir. Bu yüzden farklı iletişim yolları seçer. Bazı kişilerin davranışlarına kahkaha ile gülerken diğerlerine anda ciddi bir bakış ile ağlayabilir.
5 aylık bebekler kendilerini keşif sürecindedirler. Özellikle aynada kendilerini görünce çok mutlu olurlar. Elleri ve ayakları ile daha fazla ilgilidirler. Bebek bu ayında çıngıraklı oyuncakları salladığında ses çıkacağını bilir ve bu yüzden ses çıkaran oyuncakları seçer. Anneyi daha iyi tanır ve oyunlar kurmaya başlar. Karşılıklı gülücük ve diyalog ister, neşeli çığlıklar ile anneyi çağırır ve cevap verilmesini bekler. Kendi ismini bilir ve ismi söylendiği zaman sesin geldiği yöne doğru döner.
Bebek beşinci ayını doldurduğu zaman bir nebze daha anlamlı sesler çıkarabilir. Bu durum bebeğin konuşabilmek adına çoğu kelimeyi taklit ettiğin anlamını taşır. Bunun dışında gülümseme veya devamlı ses çıkarma durumları vardır.
5 aylık bebekler ebeveynlerini daha fazla örnek almaya başlarlar çünkü sosyalleşmek için en iyi model anne babalarıdır. Örneğim; bu aydaki bebekler hışırtı ve hırıltı gibi sesler çıkarabilir, sesleri taklit veya gevezelik yapabilir, ufak heceli sesler çıkarabilir, gülebilir, çığlık atabilir veya dudaklarını bükerek üfleme ya da agulama gibi sesler çıkarabilirler.
Bebek gelişim tablosu doğum anından itibaren bebeğin fiziksel gelişiminin takip edildiği ve değerlendirildiği araçtır. Bebeğin her doktor kontrolünde ilgili ölçümler yapılır ve kaydedilir. 5 aylık bebeklerin gelişimi bu tabloya göre;
Tablo ortalama değerleri içerir, her bebek kendi içinde değerlendirilir.
İlk 6 ayına kadar düzenli olarak doktor muayenesine götürülmesi gereken bebeğin, 5. ayında rutin sağlık taramaları yapılır. Hekim bebeğin gelişiminin değerlendirilmesi açısından boy, ağırlık ve baş çevresi ölçümü yapar.
Aşı takvimine göre 5. ayda bebeğin aşısı yoktur. Fakat 4. ayın sonunda yapılması gereken aşılar atlanmışsa DaBT-İPA-Hib (5’li karma aşı), KPA (zatürre aşısı) ve rota virüs (ishal aşısı) bu aşıların ikinci dozları yapılabilir.
Ay ay bebek gelişimi ile ilgili diğer yazılarımız için aşağıdaki başlıklara tıklayabilirsiniz.
1 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olur?
2 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olur?