Araknoid kist, beyni ve omuriliği saran araknoid zarda meydana gelen sıvı dolu keselerdir. Genellikle doğuştan gelişen bu kistlerin toplumda görülme sıklığı 5/1000 oranındadır. Peki, araknoid kist belirtileri nelerdir? Detaylar yazımızda
Araknoid membran ismindeki beyin zarının ayrılması sonucu zarın iç kısmındaki araknoid hücrelerin beyin omurilik sıvısına benzer bir sıvı üretmesi ve bu sıvının birikmesi ile araknoid kistler meydana gelir. Çoğunlukla konjenital yani doğuştan gelişir. Toplumda görülme sıklığı 5/1000 oranındadır. Araknoid kistler bütün intrakranial (kafa içi) kistlerin %1' ini oluşturur. Çoğunlukla beyin yerleşimli olmasının yanında, omurilik çevresinde de meydana gelebilir. Erkeklerde kadınlara nazaran dört kat daha sık görülürler.
Araknoid kistlerin neden oluştuğu tam olarak bilinmez. Ancak bu durumun meydana gelmesi konusunda bazı etkenlerin olduğu düşünülür. Bunlardan bazıları şu şekilde sırlanabilir:
Araknoid kistlerde belirtiler basıya maruz kalan beyin kısmına göre farklılık gösterebilir. Yaşanan genel belirtiler şu şekilde sırlanabilir:
Araknoid kistler çoğunlukla belirti vermezler. Belirtileri hissedildiği zaman ise kafa içinde çok büyük boyutlara ulaşmış olur. Bu nedenle yapılan bir MR ya da tomografi görüntülemesi sonrası rastlantısal olarak teşhis edilir.
Radyolojik görüntüleme sonrası araknoid kistlerin beyindeki bölgeleri ve görülme yüzdeleri şu şekilde sırlanabilir:
Bu kistler için belirli zaman herhangi bir tedaviye gerek duyulmaz, yalnızca takip edilmesi gerekir. Çünkü kist zaman içinde büyüyerek, beyine bası yapabilir. Kitlenin etkisi arttığında ve yukarıda yer alan belirtiler oluşmaya başladığında tedavi gerekir. Tedavide;
Tedavideki ana amaç, kistin küçülterek beyine ve nöral yapılarda meydana gelen baskının azaltılmasıdır.