Doğum sonrası anneden geçen hormonlardan dolayı bebeklerde göğüste şişlik görülebilir. Hatta bazı durumlarda bebeğin göğsünden süt bile gelebilir. Bebeğin cinsiyetinden bağımsız olarak görülen bu oluşumlar normal bir durumdur. Dışarıdan rahatsız edici ve ağrılı olabileceği düşünülse de bu şişlikler bebeğin canını yakmaz. Yenidoğan bebeklerin ortalama %90’ında görülebilir. Peki, bu şişlikler nasıl geçer? Detaylar yazımızda.
Doğum sonrası anneden geçen hormonlardan dolayı bebeklerde göğüste şişlik görülebilir. Hatta bazı durumlarda bebeğin göğsünden süt bile gelebilir. Bebeğin cinsiyetinden bağımsız olarak göğsünün şiş veya sert olması ve süt gelmesi normal bir durumdur. Bebeğin göğsündeki şişlikler ceviz veya fındık büyüklüğünde olabilir. Dışarıdan rahatsız edici ve ağrılı olabileceği düşünülse de bu şişlikler bebeğin canını yakmazlar. Yenidoğan bebeklerin ortalama %90’ında görülebilir.
Anne karnındaki bebek burada plesenta ile (anne arasındaki bağ, kordon) beslenir. Bu bağ aracılığı ile anneden geçen hormonlardan bebek etkilenir. Ayrıca doğum sonrasında da annesini emen bebek yine anneden geçen hormonlardan etkilenir. Hem plasenta yolu ile hem de anne yolu ile anneden bebeğe geçen hormonlardan dolayı bebeklerde göğüs şişliği, sertlik ve süt gelmesi olabilir. Bu durum gebelik haftası 40 haftayı geçen bebeklerde daha sık görülür.
Sağlıklı bir yenidoğan bebeğin meme ortalama meme çapı 1-2 cm’dir. Bebeklerin yaklaşık %70’lik bir kısmında çeşitli oranlarda meme şişmesi olabilir. Bebeklerin göğsünde süt birikmesi veya şişme olması belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Anneler bu şişliklerin geçmesi için çoğunlukla hekime danışmadan masaj yapar veya ovalarlar. Bebeğin göğüslerindeki şişliği masajla ve ovalama ile geçirmeye çalışmak yanlış bir uygulamadır. Bu bölgelere yapılan masaj ve ovalama gibi fiiller, şişliği indirmez ve bebeğin cildinde yaralanmalara sebep olarak enfeksiyon riskini artırabilir. Bebeğin meme dokusu çok hassas olduğu için kolay bir şekikde diğer dokulara yayılarak apseye neden olabilir. Böyle bir durumda çocuk cerrahisi tarafından hastanın değerlendirilmesi gerekir. Bu gibi bir enfeksiyon probleminde yatarak antibiyotik tedavisi yanında cerrahi boşaltma işlemi de gerekecektir. Bu yüzden göğüse müdahale gibi uygulamalardan kesinlikle uzak durmak en doğru davranış olacaktır.
Bebeklerin göğüslerinde meydana gelen bu şişlik bebeğin vücuduna geçen hormonların emilmesi ve etkisinin azalması ile gerileyecektir. Ancak annenin sütü vasıtasıyla geçen hormonlardaki dalgalanmalardan dolayı bu şişlik tekrarlayabilir. Tekrarlayan bu şişlikler genellikle 2 hafta içerisinde kendiliğinden geçecektir. Eğer bebeğin göğsündeki şişliklerde küçük bir ihtimal de olsa başka bir sorun olması ihtimalinden dolayı sebat eden veya tekrarlayan göğüs şişliklerinin çocuk hekimi tarafından kontrol edilmesi uygun olacaktır.
Bebeklerin göğsünde oluşan bu doğal şişlikler 2 hafta içerisinde kendiliğinden geçmediği takdirde kesin teşhis için bir hekime başvurulmalıdır. Bebeğin göğüs şişliği tanısı için ilk olarak hasta öyküsü ebeveynlerden alınır. Belirtilerin ne süredir görüldüğü sorulur. Bebeğin göğsünde farklı bir sorun olup olmadığını netleştirmek için de ultrason ile görüntüleme yapılır.
Göğüs şişlikleri herhangi bir ekstra sağlık sorunu yoksa kendiliğinde geçer. Önemli olan bu sürecin beklenmesi ve şişliklerin sıkılmamasıdır. Ayrıca geçmeyen şişlikler için hekim pomat kremler reçete edebilir.