Bel ve bacaklara vuran ağrılar, belirli bir mesafe yürüdükten sonra bacaklarda ağrı ve uyuşma hissedilmesi, omurga kanal darlığına işaret edebilir. Genellikle 50 yaş üstü kişilerde yaşlanmaya bağlı görülen omurilik kanal daralması, tedavi edilmediği takdirde kişilerin hayat kalitelerini olumsuz etkileyerek ciddi sorunlara neden olabilir. Peki, boyun omurgasında kanal daralması nasıl tedavi edilir? Detaylar yazımızda.
Boyunda omurga kanal daralması veya diğer adı ile servikal spinal stenoz, boyunda bulunan spinal kanalın daralmasına denir. Spinal kanal, çevresini omurga kemiklerinin sardığı boş bir alandır. Omurilik, arka alt beynin tabanından başlayan ve spinal kanalın içerisinden geçen sinirler bütünüdür. Bu sinirler; hissetmeye, hareket etmeye, bağırsak, mesane ve diğer vücut fonksiyonlarını kontrol etmeye izin verir. Boyun omurgasında meydana gelen kanal darlığı, spinal kanalın da daralmasına neden olur. Bu yüzden omurgadan çıkan sinir köklerini ve omuriliği sıkıştırarak omuriliğin ve boyun sinirlerinin hasar almasına yol açabilir. Baş ile göğüs arasında yer alan yedi adet omur, servikal omurgayı meydana getirir. Servikal alandaki sinirleri ve omuriliği sıkıştırmak omuriliğin çalışmasını değiştirebilir. Bu nedenle; boyun, kollar ve bacaklarda ağrı, boyun kaslarında sertleşme, uyuşukluk veya güçsüzlük oluşabilir. Yanı sıra bağırsakların ve mesanenin de kontrolünü etkileyebilir.
Boyun omurgasında kanal daralması, en fazla 50 yaş üstü kişilerde yaşlanmaya bağlı olarak omurilik kanalının şeklinin ve boyutunun değişmesinden dolayı görülür. Yaşlanma ile birlikte omurgaların arasındaki disklerde şişkinleşme oluşabilir. Bu durum omurga kemiklerinin normalden daha fazla dışarı çıkması veya kemikleri birbirine bağlayan dokuların kalınlaşmasıdır. Ayrıca kemikleri saran kıkırdak dokuların hasarına ve eklemlerdeki kemiklerin aşırı büyümesine sebep olabilir. Özetle yaşa bağlı tüm bu durumlar spinal kanalı daraltabilir (spinal stenoz). Nadien kemiklerin oluşma biçiminden dolayı omurilik kanalı doğumdan esnasında daralır.
50 yaşından büyük birçok kişide omurilik kanal daralması problemi bir miktar bulunur, ancak semptom görülmez. Boyundaki omurga kanal daralması problemi, omurilik ya da sinirler ileri derecede sıkışmadıkça belirtiye neden olmaz. Semptomlar çoğunlukla uzun zamana yayılarak yavaş yavaş gelişir ve aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Boyun omurgası kanal daralmasının teşhisinde; belirtilere bakılır, öykü dinlenir ve fizik muayene yapılır. Hekim bu aşamada hastaya boyun hareketleri yaparken ağrı, uyuşma veya zayıflık olup olmadığını sorar. Boyun omurgasında kanal daralmasından şüpheleniliyorsa, hekim tanıyı kesinleştirmek ve spinal kanalın daralmasına neden olan etkeni görmek için boyun ve sırt görüntüleme testlerini ister. Kullanılabilecek görüntüleme testleri arasında röntgen, manyetik rezonans görüntüleme ( MR ) ve bilgisayarlı tomografi ( CT ) yer alır. Doktor, belirtilerin nedeni olarak multipl skleroz ( MS ) ve B12 vitamini eksikliği gibi diğer hastalıkları egale etmek için görüntüleme testlerine ek olarak kan testleri de isteyebilir.
Hafif kanal daralması olan hastalarda, çoğunlukla ağrıyı dindirmek için ilaç, kas gücü sağlamak için egzersiz ile fizik tedavi verilir. Belirtiler şiddetliyse kaslarda ilerleyici zayıflık varsa ya da omurgada yapılan görüntülemede omuriliğin veya sinirlerin ciddi ölçüde sıkıştığı görülüyorsa; hekim sinir ve omurilik üzerindeki baskıyı kaldırmak için dekompresif cerrahiyi önerebilir. Bu ameliyat, boynun önünden veya arkasından yapılabilir. Sinir köklerine baskı yapan bazı disk, kemik veya dokuların çıkarılmasını içeren bir ameliyat tekniğidir. Omurlar, omurgaya stabiliteyi sağlamak için genellikle cerrahi olarak birleştirilir .