Çocuklar ve bebeklerde ateş yükselmesi ebeveynleri korkutan bir durumdur. Ancak, vücut ısısının yükselmesi gelişim döneminde olan bebek ve çocuklar için bağışıklığın güçlendiği yararlı bir durumdur. Peki, ateşlenen bebek ve çocuklara nasıl yaklaşılmalıdır? Ateş çıktığında yapılamaması gerekenler nelerdir? Çocuklarda ateşle ilgili her şey yazımızda.
Çocuklar ve bebeklerde normal kabule dilen vücut ısısı 36,4 derecedir. Bu değerin 38 derecenin üstüne çıkmasına ateş denir. Çocuklar ve bebeklerde bilhassa enfeksiyon durumlarında yaygın olarak görülür. Çocuklarda yaşanan bu ısı yükselmesi her ne kadar anne ve babaları korkutsa da aslen çocuk için zararlı değil yararlı bir durumdur. Çünkü ateş yükselmesi vücudun enfeksiyon ile savaştığının bir göstergesidir. Bu sayede bağışıklık sistemi güçlenerek daha iyi çalışır.
Çocuklarda ve bebeklerde ates var demek için ateşin ölçüldüğü yere bakılması gerekir. Bu anlamda;
Ateşi çıkan bir çocuk muayene edilirken ateşin değerinden çok çocuğun genel durumu incelenmelidir. Çocuklarda görülen ateşin sık nedeni olan basit bir viral enfeksiyon 38-40 derece ateşe sebep olabileceği gibi, tersine çok ciddi rahatsızlıklarda hiç ateş olmayabilir. Bu yüzden ateşin derece yüksekliği hastalığın ciddiyetine işaret etmez. Şayet çocuk uyanıksa, aktifse, oyun oynuyorsa, yiyip içiyorsa, uykusu ve solunumu normalse çok korkulacak bir durum yok denilebilir.
Fakat, yemek yemiyorsa, solunum sıkıntısı çekiyorsa, uyku hali varsa, huzursuzluk ve şiddetli baş ağrısı bulunuyorsa, ateş düşse de genel hali kötüyse ya da ateşi 24-48 saatten fazla sürdüyse hemen hekime başvurulmalıdır. Yanı sıra, 0-3 aylık bebeklerde ateş derecesi normalin üstünde ölçümlendiğinde derecesine bakılmaksızın doktora götürülmelidir.
Virüs veya bakteriden kaynaklanan enfeksiyonlar: Ateşin sıkça sebep olduğu hastalıkların başında grip ve soğuk algınlığı gelir. İlk 24 saatlik süre içinde soğuk algınlığında ilk belirti ateştir. Diğer semptomlar ise arkasından gelir. Orta kulak iltihabı, anjin, idrar yolu enfeksiyonu ve ishalde de ateş görülür. Nadir olarak ise zatürre, menenjit, tüberküloz gibi ciddi hastalıklar ateş ile kendini gösterir.
Aşılar: Bazı aşılar uygulandıktan sora çocukta veya bebekte aşı gelişebilir. Hekim bu konuda ebeveyni uyarır.
Fazla kalın kıyafet giydirme: Özellikle yenidoğan bebekler vücut ısılarını dengelemede sorun yaşarlar. Bu yüzden sıcak bir mekanda fazla kalın giydirildikleri zaman ateşleri yükselebilir.
Uzun süren ateş olgusunda ise; romatizmal hastalıklar, lösemi, lenfoma ve bağışıklık sistemi hastalıkları araştırılabilir.
2 yaşından küçük çocuklarda;
6 aylık ve 5 yaş aralığındaki grupta ateşe karşı hassas olan çocuklarda ani ateş yükselmesi sonucu gelişen nöbete, ateşli havale denir. Toplumda görülme oranı %3’tür. Genellikle genetik yatkınlık söz konusudur. Bu yüzden ateşli havale geçiren kişilerin aile öykülerinde bu durum bulunur.
Ani bir şekilde ateşi çıkan ve havale geçiren çocukta şu belirtiler oluşur:
Bu semptomlar 1-2 dakika sürer ve kendiliğinden geçer.
Çocuğunun bur duruma şahit olan ebeveynler için bu deneyim oldukça zor ve korkutucudur. Bilhassa ilk defa bu durumu yaşayanlar için soğukkanlı davranmak pek kolay değildir. Fakat sakin olmaya çalışmak çocuğun sağlığı için oldukça önemlidir. Havale sırsında yapılması gerekenler şu şekildedir: