Dil kanseri, genellikle dil yüzeyinde yer alan hücrelerde meydana gelen bir kanser türüdür. Bu kanser türü, hem dilin görünen bölgesini hem de boğaza doğru uzanan kısmını etkileyen kanserleri kapsar. Bütün ağız boşluğu kanserlerinin ortalama %3’ünü oluşturur. Diğer kanser türlerinde olduğu gibi dil kanserinde de erken teşhis, tedavinin başarısı için oldukça önem arz eder. Peki, dil kanseri belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir? Detaylar yazımızda.
Dil kanseri, çoğunlukla dilin yüzeyinde yer alan epitel hücrelerde ya da vücuttaki farklı bir dokudan gelişen bir ağız kanseri türüdür. Diğer kanser çeşitlerinde olduğu gibi hücrelerin kontrol dışı çoğalması sonucu meydana gelir. Diğer baş boyun kanserlerine nazaran dil kanseri başın ön kısmında ve açık bölgesinde meydana geldiği için daha kolay teşhis edilebilir.
Erken evrede hastaların doktora başvurması ile standart enspeksiyon denilen gözle muayene yapılır. Şayet kanser şüphesi varsa diğer kanserlerde olduğu gibi hastalığın yayılma durumuna bakılır. Dildeki kanseri genellikle dil yüzeyini kaplayan ince ve düz yapıdaki hücreler olan skuamöz hücrelerde oluşur. Ddilin üzerinde yaralar, aftlar ya da beyaz benekler ile kendini belli eden dil kanseri, il başlarda basit bir yara gibi dursa da uzun süre geçmediği takdirde kansere çevirebilir.
Dil kanserine kesin olarak neyin neden olduğu bilinmez. Ancak yapılan araştırmalar bazı risk unsurlarının hastalığın meydana gelmesinde etken olduğu düşünülür. Dil kanseri nedenleri şu şekilde sırlanabilir:
Dil kanseri olan hastalarda oluşan semptomlar hastalığın şiddeti, tümörün boyutu, yaygınlığı, çevre dokularla alakası gibi farklı etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Erken evre kanser vakalarında herhangi bir belirti görülmeyebilir. Fakat bir süre sonra hastalarda şu belirtiler baş gösterebilir:
İlk olarak doktor hastanın aile öyküsü dinler ve ailede veya hastanın kendisinde önceden geçirilmiş bir kanser öyküsü varlığı olup olmasığı araştırılır. Sonrasında ise hekim fiziksel muayene yaparak ağız ve dil bölgesini inceler.
Diğer kanser türlerinde olduğu gibi hastalığın yayılma durumunu anlamak amacıyla tomografi, MR ve ultrason gibi görüntüleme tetkikleri yapılır. Kesin teşhis için biyopsi işlemi yapılarak çıkarılan parça patolojiye gönderilir.
Dil kanserlerinde genellikle üç tedavi seçeneği uygulanır. Bunlar radyoterapi, kemoterapi ve cerrahi yöntemleridir.
Cerrahi Yöntem: Cerrahi tedavi tümörün boyutuna göre gerçekleştirilir. Dil kanseri meydana geldiği zaman çoğunlukla sıçrama ihtimali bulunduğu için riskli olan lenf bezlerinin ve lenf damarlarının temizlenmesi gerekir. Bu işleme boyun diseksiyonu denir.
Radyoterapi: İleri evrede ya da yayılma göstermiş kanser türlerinde cerrahi işlem yapıldıktan radyoterapi görmek alınması gerekir. Ayrıca ameliyat yapılamayan hastalara ya da ameliyat olduğu halde nükseden kanserlerde radyoterapi tedavisi önerilir.
Kemoterapi: Kemoterapi dil kanserinde tek başına uygulanmaz. Ancak diğer tedavilerden sonuç alınamadığı zaman ya da radyoterapiye ek olarak önerilir.