Diz, vücut yükünü taşıyan ve hareket etmeyi sağlar. Vücudumuzda en çok kullanılan eklemlerdendir. Bu eklemin zorlanması, incitilmesi, kireçlenme ya da yırtılmış bir bağ olması gibi nedenlerle diz ağrısı oluşabilmektedir. Yaşlanma ile diz ağrısı artmaktadır. Diz ağrısına neden olan durumlar nelerdir? Nasıl tedavi edilir? Cevaplar yazımızda.
Diz en çok kullanılan eklemlerdendir. Bu nedenle dizde ağrı oluşmasına neden olacak birçok unsur vardır. Yırtılmış bir bağ, yırtılmış kıkırdak, osteoartrit gibi nedenler dizde ağrıya neden olabilmektedir.
Dizi zorlayacak ya da incinmeye neden olan aktivitelere bağlı olarak dizde ağrı hissedilebilir. Bu ağrı gündelik hayatta yürürken, merdiven çıkarken hissedilebilmektedir. Uzun süre devam eden ağrılarda eklem hastalığından endişelenebilir. 1 haftadan uzun süreli ağrılar önemsenmeli ve sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Eğilme, adım atma, oturma gibi basit aktiviteler esnasında hissedilen ağrılarda diz ağrısından kaynaklanabilmektedir. Ağrıya neden olan durum, ağrının şiddetine göre kızarıklık, şişme meydana gelir. Herkeste görülebilen diz ağrıları, hafif şiddetliyse kişinin kendisine dikkat etmesiyle düzelebilmektedir. Fizik tedavi, dizlik gibi yöntemlerle de diz ağrısı giderilmeye çalışılır. İleri düzey ağrılarda cerrahi müdahaleye de başvurulabilir.
Dizde ağrıya neden olan durumlar şunlardır:
Kireçlenme (Osteoartrit): Ağrı ve iltihaplanmayla ortaya çıkar. İleri yaşta sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır.
Romatoid artrit: Eklemde deformasyona, kemik kaybına neden olabile kronik otoimmün inflamatuar hastalıktır. Diz dışında farklı eklemlerde de görülebilir.
Gut hastalığı: Dokuda ürik asit birikmesiyle oluşur ve ağrıya sebep olur.
Bursit: Tekrar eden eklem yaralanmaları sonucu ya da diz ekleminin aşırı kullanılmasına bağlı oluşur.
Tendinit: Yürüme, merdiven çıkma gibi eylemlerde şiddetli ağrıya neden olur. Genellikle dizin ön kısmında hissedilir.
Baker kistleri: Hareket etmeyi sağlayan sinovyal sıvının diz arkasında birikmesiyle ağrı oluşur.
Bağlarda yırtılma: Eklemlerin zorlanması ya da travma sonrasında dizdeki 4 bağdan birinin yırtılmasıyla dizde ağrı meydana gelebilir. Genellikle ön çapraz bağlar yırtılır.
Kemir tümörleri: Kemik kanseri türü olan osteosarkom genellikle diz eklemlerini etkiler ve kronik ağrılara neden olmaktadır.
Kıkırdak hasarları: Kıkırdaklarda bazı sebeplerle oluşan sorunlar ağrıya neden olabilmektedir.
Kemik kırıkları: Travma sonrası meydana gelen ağrıları kemik kırılmalarından kaynaklanabilir. Bu durumda ağrıya neden olur.
Aşırı kilo: Normal kilonun üzerinde kiloya sahip olan kişilerde meydana gelen baskı ve zorlanma nedeniyle ağrıya sebep olmaktadır.
Ağrıya neden olan faktör ya da faktörler belirlenir. Böylelikle ilaç, enjeksiyon, araç, hareket gibi tedavi yöntemlerinden uygun olanı seçilir. Kilo nedeniyle bir ağrı varsa kişinin ideal kilosuna erişebilmesi için diyetisyene yönlendirilir. Kullanılan tedavi yöntemleri, fizik tedavi ve rehabilitasyon, farmakolojik tedavi, enjeksiyonlar, cerrahi operasyonlardır.
Bursit gibi tekrarlayan sorunlarda ağrı olan yere buz uygulanabilir. Bu gibi durumlarda rahat tabanlı ayakkabılar tercih edilerek, sürekli olarak ayakta durmamaya önem gösterilmeli ve diz egzersizleri yapılabilir.
Fizik tedavi ile dizlerin etrafında yer alan kaslar güçlendirilerek daha dayanıklı ve dengeli hale getirilebilir. Hasta sporcuysa veya fiziksel olarak aktif bir kişiyse aktiviteler sırasında dizin hasar almaması için uygun teknikler seçmesi önerilir.
Diz eklemini korumak amacıyla farklı tipte dizlikler tercih edilebilir. Bazı hastalarda ağrıya neden olan duruma göre ekleme ilaç enjekte edilmesi doktor tarafından önerilir. Her durumda ya da vakada etkili olmamaktadır.
Bazı vakalarda hastalığı ya da yaralanmayı tedavi etmek için cerrahi operasyonlara ihtiyaç duyulur. Ameliyat ile sorunlar tedavi edilir ya da hafifletilir.
Diz ağrısı 1 haftadan uzun süredir devam ediyorsa doktora başvurulmalıdır. Bunun yanında meydana gelen darbe sonucunda şişlik, kızarıklık, harekette sorun oluşmuşsa mutlaka bir uzmana danışmalısınız.
Eczanelerde reçetesiz olan satılan ilaçlar ya da ağrı kesici kremler sürülerek ağrı hafifletilebilir. Ağrıyı hafifletmek için dinlenilmelidir. Özellikle küçük hasarlarda birkaç günlük dinlenmeyle ağrı hafifler veya geçer. Ciddi yaralanmalarda ise ilgili sağlık birimlerinden yardım alınmalıdır.
Ağrıyan bölgeye buz konulması iltihabı ve ağrıyı azaltır. Buz uygulaması 20 dakikan uzun süre yapılmamalıdır. Uzun süreli uygulamalarda sinirler ya da cildin zarar görme ihtimali bulunur.
Diz ağrılarında “Ortopedi ve Travmatoloji” bölümüne başvurulmalıdır. Ortopedi ve Travmatoloji bölümüne online randevu ve yüz yüze randevu almak için sizleri sayfamızın devamında bekliyor olacağız.