İstenmeyen gebeliklerin önlenmesi, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların önlenmesi ya da planlı ebeveynlik için kişiler doğum kontrol yöntemlerine başvurmaktadır. Doğru doğum kontrolünü seçmek ve kullanmak kişiler için önemlidir. Peki doğum kontrol yöntemleri nelerdir? Kaç çeşit doğum kontrol yöntemi vardır? Sorularının cevapları yazımızda.
Doğum kontrolü, bir çiftin hamile kalmayı istememe durumunu kontrol altına almak için uygulanan yöntemlerdir.
Hormonal doğum kontrol yöntemleri: Doğum kontrol hapları, ertesi gün hapı, aylık iğneler, implantlar gibi yöntemlerdir. Bu yöntemler yumurtlamayı önleyerek hamileliği engeller.
Bariyer doğum kontrol yöntemleri: Prezervatif, diyafram, spermisitler kullanılarak hamilelik önlenebilmektedir.
Tüplerin bağlanması veya kesilmesi: Tüplerin bağlanması veya kesilmesi, kadının üreme sistemine kalıcı olarak müdahale eder ve hamileliği önler.
Erkeklerde vasektomi: Vasektomi, erkeğin üreme sistemine kalıcı olarak müdahale eder ve hamileliği önler. Bu yöntemin kalıcı olduğu unutulmamalıdır.
Rahim içi araçlar: Rahim içi araç, rahim içi spiral kullanmak hamileliği önlemek için kullanılabilecek yöntemlerdendir.
Doğal doğum kontrol yöntemleri: Geri çekilme, takvim yöntemi gibi yöntemlerdir.
Bu yöntemlerin her biri farklı avantajlar ve dezavantajlar sunar ve her çiftin bireysel ihtiyaçlarına göre uygun olan doğum kontrol yöntemi farklılık gösterir. Bu nedenle, doğum kontrol yöntemlerini seçerken bir sağlık uzmanıyla konuşmak önemlidir.
Doğum kontrolü için pek çok farklı yöntem bulunmaktadır. Bunlar genellikle şu şekilde kategorilendirilebilmektedir:
Bu yöntemlerin hepsi aynı derecede güvenilir yöntemler değildir. Doğum kontrolü ile ilgili karar verirken, kişinin sağlık durumu, yaşam tarzı ve diğer faktörleri göz önünde bulundurması önemlidir. Bu nedenle bir sağlık uzmanı ile doğru yöntemi seçmek için danışmak her zaman en iyisidir.
En sağlıklı korunma yöntemi, kişinin kişisel tercihleri, sağlık durumu ve diğer faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle herhangi bir doğum kontrol yönteminin en etkili ve sağlıklı şekilde kullanılması, hamilelikten ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan korunmada önemli bir rol oynar.
Bazı doğum kontrol yöntemleri daha fazla sağlık yararı sağlar. Doğum kontrol hapı kullanılması ya da rahim içi araç diğer yöntemlere oranla daha güvenilir yöntemler arasındadır.
Herhangi bir doğum kontrol yöntemi kullanırken bazı riskler olabilir. Hormonlu yöntemlerin bazı kadınlar için yan etkileri arasında düzensiz adet kanamaları, baş ağrısı, cilt sorunları, kilo değişimi görülebilmektedir. Bu nedenle bazı kadınlar için diyafram ya da kondom kullanmak daha iyi bir seçenek olabilmektedir.
Sağlıklı bir korunma yöntemi seçmek, kişinin ihtiyaçlarına, tercihlerine ve sağlık durumuna bağlıdır. En iyi seçenek, bir sağlık uzmanı ile görüşerek kişisel bir doğum kontrol planı oluşturmaktır.
Kadınlar hamile kalmamak için birçok farklı doğum kontrol yöntemi kullanabilirler. Bazı yaygın kadın doğum kontrol yöntemleri şunlardır:
Her kadının farklı ihtiyaçları ve tercihleri vardır. Kişiye uygun doğum kontrol yönteminin belirlenmesi için bir sağlık uzmanıyla konuşulması önerilmektedir.
Erkekler cinsel ilişkide hamilelik, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar gibi riskleri önlemek için birkaç farklı yöntem kullanabilirle. Erkek doğum kontrol yöntemleri şu şekildedir:
Doğum kontrol yöntemlerinin güvenilirliği, kullanılan yönteme ve kullanım şekline göre değiklik gösterir. Aşağıda, yaygın doğum kontrol yöntemlerinin güvenilirliği hakkında genel bilgi verilmiştir:
Doğum kontrol yöntemlerinin güvenilirliği, doğru kullanım ve uygulama yöntemine, kullanıcıların sağlık durumlarına ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilmektedir.
Bitkisel ürünlerin, gebelikten korunmak için kullanılabilecek etkin doğum kontrol yöntemleri olarak önerilmesi sakıncalıdır. Bu nedenle, bitkisel ürünlerin gebelikten korunma yöntemi olarak kullanılması önerilmemektedir.
Bununla birlikte, bazı bitkilerin doğal olarak östrojen benzeri maddeler içerdiği ve bu nedenle kadın üreme sistemi üzerinde belirli etkilere sahip olabileceği bilinmektedir. Ancak bu bitkilerin doğrudan gebelikten korunmak için kullanılması önerilmez.
Gebelikten korunma amacıyla bitkisel ürünler kullanmak yerine, etkili bir doğum kontrol yöntemi seçmek ve kullanımı konusunda sağlık uzmanından bilgi ve öneri almak daha güvenli bir seçenektir.