Ekokardiyografi, kalp hastalıklarında kullanılan teşhis yöntemlerindendir. Kalbin ses dalgaları yoluyla iç yapısını, işlevlerini inceler. Bu işlemi ses dalgalarını ileten transdüser aletiyle gerçekleştirir. Ekokardiyografi nedir? Hangi hastalıklarda kullanılır? Sorularının cevapları yazımızda.
Ekokardiyografi, ses dalgalarıyla kalbin iç yapısının fonksiyonlarını inceleme ve değerlendirilmesidir. Ses dalgalarının iletilmesini sağlayan alet olan transdüser ile işlem gerçekleştirilir. Kalp ultrasonu olarak da bilinmektedir. Radyasyon içermez ve ağrılı bir işlem değildir.
Kalp ile ilgili olan hastalıkların tanısı yani kalp büyümesi, kalp kası hastalıkları, kalp kapak hastalıkları, hipertansif kalp hastalıkları, kalp yetmezlikleri, kalp zarı hastalıkları, kalp içi kitleler, kalp tümörleri, doğumsal kalp anormalliklerinde kullanılmaktadır. Kalp ile ilgili cerrahi müdahale sonrasında rutin kontrollerde de tercih edilir.
4 tane ekokardiyografi yöntemi vardır. Yüzeysel, yemek borusu yoluyla, stres, strain ve strain rate ekokardiyografidir.
Bu tür stetoskop yardımıyla işitilen kalp seslerinin kaynağının bulunması, kalp boşluklarının şeklini ve boyutlarını ölçmek, kalp büyümesinin, açıklanamayan göğüs ağrılarını, nefes darlığını ya da düzensiz kalp atışlarının sebeplerini araştırmak için yapılır. Bunlar dışında;
Yüzeysel türün yetersiz kaldığı durumlarda kullanılır. Yüzeysel ekokardiyografide saptanan kalp içi pıhtı, kitle ya da endokardit denilen kalp enfeksiyonuna bağlı hastalıkların incelenmesi, yapay kapakların fonksiyonlarının detaylı incelenmesi, aort damar genişlemeleri ve yırtılmalarından şüphelenildiğinde, kalp kapak yetersizliklerinin ciddiyetinin belirlenmesinde yapılmaktadır
4-12 saatlik açlık sonrasında yapılan bu işlemde alerji, yüksek göz tansiyonu, yutma güçlüğü, boğaz enfeksiyonu, burun tıkanıklığı, yemek borusu ve mideyle ilgili sorunları olan hastaların durumlarını doktora haber vermesi gerekmektedir.
Egzersiz yöntemleriyle ya da kalp atımını hızlandıran ilaçlarla yapılmaktadır. Egzersiz ekokardiyografi, koşu bandı efor testinde egzersiz protokolünün uygulanmasından önce ya da sonra yapılmaktadır. Bu test uygulanamazsa damar yolu ile dobutamin, adenozin, dipiridamol benzeri kalp ritmi ve kasılmayı arttıracak ilaçların belirli aralıklar ve dozlarda alınmasıyla yapılır.
Ortalama 4-6 saatlik açlık gerekmektedir. 6 saatlik süre içinde sigara içilmemeli ve kafein içeren besinler tüketilmemelidir.
Kalıcı kalp pili, sol karıncık kalınlaşması ve EKG’de bazı özel bulguların varlığıyla kalp hastalıklarının değerlendirilmesinde tercih edilir. Sıklıklar miyokard kanlanma bozukluğu ve ciddiyetini belirlemek amacıyla kullanılır.
Hasta sol yanına yatırılır, göğüs kafesinin üzerine transdüer kalp bölgesinde dolaştırır. Ultrason teknolojisi olan ekokardiyografide X-ray kullanılmamaktadır. Ağrısız bir yöntemdir. Sonucunda kalple ilgili veriler görüntülenir. Sonuçlar doktor tarafından değerlendirilir.
Ekokardiyografi raporunuzu istediğiniz yerden Bulutklinik üzerinden online randevu ile uzman "kardiyoloji" doktorlarımıza yorumlatabilirsiniz.
Sağlıklı Günlerde Görüşmek Dileğiyle...