Sindirim sistemiyle ilgili birden fazla sorunun tespitinde kullanılan yöntemlerden birisi de endoskopidir. Endoskopi, mide, yemek borusu, onikiparmak bağırsağına bağlı rahatsızlıkların tespitinde kullanılmaktadır. Endoskopi öncesi ve sonrasında ne yapılmalıdır? Nasıl yapılır? Sorularının cevapları yazımızda.
Endeskop ucunda küçük bir kamera yer alan bir cihazdır. Bu cihaz yardımı ile ağız yoluyla veya makattandan vücuda sokularak yemek borusu, onikiparmak bağırsağı ve midenin incelenmesine yardımcı olan işlemdir. Sindirim sistemine bağlı örneğin; mide, oniki parmak bağırsağı, yemek borusundaki rahatsızlıkların nedenlerinin tespitinde önemli bir yöntemdir.
Endoskopi, gastrointetinal sistem, kolonoskopi, enteroskopi olarak üç şekilde adlandırılır. Gastrointestinal; mide, yemek borusu, onikiparmak bağırsağını inceleyen yöntemdir. Kolonoskopide kalın bağırsak incelenir. Enteroskopi ise ince bağırsakları inceleyen yönteme denir.
Gelişen teknolojiyle birlikte endoskopi yöntemleri de değişmiş ve gelişmiştir. Böylece hasta acı veya rahatsızlık hissetmeden rahatlıkla işlemler gerçekleştirilmektedir.
Yemek borusu, mide hastalıkları, onikiparmak bağırsağından şüphelenilen durumlarda işlem gerçekleştirilir. Bunlar dışında;
50 yaş ve üzeri erkek ve kadınlarda kalın bağırsak kanseri taraması,
Aile geçmişinde kalın bağırsak kanseri bulunuyorsa erken tanı amacıyla,
Nedeni belirli olmayan karın ağrısı ve kilo kaybı durumunda,
Uzun süreli nedeni bilinmeyen ishal veya kabızlık durumlarında,
Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi kronik iltihaplı bağırsak hastalıklarının tanı ve tedavi takiplerinde,
Makattan kan gelmesi ve dışkıda kan görülmesi durumunda uygulanır.
Gastroskopi işleminde mide incelenir. 8, 10 metrelik uzun bir hortumun ucundaki ışık yardımıyla mideye indirilir. Tümör, ülser ve benzeri durumlar incelenir. Doktorun uygun görürse biyopsi amacıyla bölgeden örnek alınır. Ağızdan yapılan işlemlerde hastanın dişlerinin zarar görmemesi amacıyla özel dişlik takılır. Dişlik sayesinde cihaz da daha kolay hareket eder. Cihazın yerleştirilme işleminden sonra boğaza sprey yardımıyla yumuşatıcı jel sürülür. Hasta sol tarafa döndürülerek işlem başlar.
Kolonoskopi de ise genel veya lokal anestezi yapılır. Anesteziyle hasta kendisini rahat hisseder. Anüs yoluyla kalınbağırsak ve kolonlar incelenir.
İşlem sırasında kişinin yaş, genel sağlık durumu, kaygı düzeyi, uygulanan anestezi çeşidine bağlı olarak süre değişilik gösterebilmektedir.
Gastroskopi işleminde hastalığa ve bölgenin yapısına göre işlem 15-30 dakika arasında değişiklik gösterebilir. Alt sindirim yollarındaki işlemler ise daha uzun sürebilmektedir.
Hastanın işlem öncesi bir hazırlık yapılmasına gerek duyulmaz. Hastanın geçmişi yani önceki hastalıkları, geçirdiği hastalıklar, ilaç alerjileri, kullandığı ilaçlar hakkında işlem öncesinde doktoruna bilgi vermesi gerekir.
Endoskopi öncesi beslenmede gece 00'dan sonra yemek yenmesi ve bir şey içmemesi önerilir. İşlem öncesi hasta 6 ila 8 saat aç olmalıdır.
Endoskopi sonrası beslenmede ise 2 saat bir şey yiyip içilmemesi önerilir. Böylece kusma ve mide bulantısına engel olunur. Sonrasında ise sıvı alarak beslenmeye başlanılmalıdır.
İşlem sonrasında genellikle bir sorun görülmez. Bazı durumlarda hastalarda birkaç gün boğaz ağrısı veya yutkunmada zorlanma yaşanabilir. Kullanılan sakinleştirici ilaçlardan dolayı yorgunluk ve uyku hali gözlemlenir.
Sonraki 48 saat içerisinde kusma, karın ağrısı, ağızdan kan gelmesi, ateş, solunum güçlüğü gözlemlenirse tıbbi yardım alınmalı veya doktora gözükülmelidir.
İşlem sırasında hastalık bulgusuna rastlanır veya tanı koyulursa, beslenmeyle alakalı bilgi doktor tarafından hastaya verilir. Problem olmaması durumunda normal beslenme düzeni devam eder.
Endoskopi sonucu hastanın durumuna bağlı olarak işlem sonrasındaki 3 gün içerisinde çıkmaktadır. Bazı durumlarda ise aynı günde sonuç alınabilmektedir.
Teşhis için uygulanmasının yanı sıra tedavi amacıyla da endoskopi yapılır. Gastroskopi için gastroenteroloji ve genel cerrahi doktoruna başvurulur.
BulutKlinik ile doktorlarımızdan online randevu ve yüz yüze randevu alabilirsiniz.
Doktorlarımızı incelemek isterseniz sizleri sayfamızın devamında bekliyor olacağız.
Endoskopi hassas, hastaya zarar vermeyecek şekilde tasarlanmıştır. Buna bağlı olarak riskler azdır. Fakat risk az olsa da bazı durumlar gözlemlenebilir. Bunlar şu şekildedir:
Karın ağrısı
Şiddetli mide ağrısı
Kusma
Kan gelmesi
Nefes zorluğu