Menopoz kadınların adet kanamasının kesilmesi olarak tanımlanır. Normal bir menopoz dönemi Türkiye’de 46-48 yaş aralığındadır. Ancak bazı nedenlerden dolayı menopoz 45 yaş altında meydana gelebilir. Bu duruma ise erken menopoz denir. Menopoz tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, kadınların yaşamlarındaki doğal bir süreçtir. Ancak erken menopoz istenmeyen bir durumdur. Bu yüzden bu sürece dikkat edilmeli ve hekimle beraber takip edilmelidir. Peki, erken menopoz belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir? Detaylar yazımızda.
Genel tanımı ile kadınların adet kanamasının kesilmesine menopoz denir. Normal bir menopoz dönemi dünyada ortalama 45-55 yaş, Türkiye’de 46-48 yaş aralığındadır. Ancak bazı nedenlerden dolayı menopoz 45 yaş altında meydana gelebilir. Bu duruma ise erken menopoz denir. Ülkemizde kadınların %5’inde erken menopoz durumu görülmektedir. Erken dönemde menopoza girmenin en belirgin etkeni genetik faktördür. Şayet kadının annesi veya ailesindeki 1. dereceden akrabalarında erken menopoz öyküsü bulunuyorsa erken memopoza girme ihtimali 2 kat artar.
Erken menopoz için risk faktörlerine dikkat etmek bir noktaya kadar etkili olabilir. Çünkü genel olarak menopoza girme yaşı çok fazla kişinin elinde olabilen bir süreç değildir. Bunun nedeni menopozun birden fazla etkenden dolayı gelişmesidir. Ancak annesi 40 yaşında menopoza giren bir kadının kendisi de mutlaka erken menopoz yaşayacak diye bir kesinlikte yoktur. Genetik unsur yalnızca riski yükselten bir etkendir. En yaygın erken menopoz nedenleri şu şekilde sırlanabilir:
Genellikle 15-29 yal arasındaki her 1000 kadından birinde ve 30-39 yaş aralığındaki her 100 kadından birinde erken dönemde menopoz gelişebilmektedir. Erken menopoz belirtilerinde en önemli kriter en az 6 ay hiç adet kanaması olmamasıdır. Bunun dışında erken menopoz belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Erken menopoz gören kadınların büyük bir kısmı genellikle hekime başvurmaktan çekinirler. Hatta ruhsal belirtileri yaşayanların birçoğu bu durumu menopoz belirtisi olarak kabul etmez ve genellikle adetten tam kesilme gördüklerinde hekime giderler. Bu da durumun geç teşhis edilmesine neden olur ve tedavi için hekimin yapabilecek bir şeyi kalmamaktadır. Bu yüzden kadınların doğurganlık özelliklerini devam ettirebilmeleri için yukarıdaki belirtilerden bir veya birkaçını gördükleri andan vakit kaybetmeden doktora gitmeleri gerekir. Hekim tanı için kan testine başvurur. Bu test adetin 3. günü yapılır. Kanda FSH ve LH hormonlarına bakılarak artması halinde erken menopoz teşhisi konulabilir.
Menopoz tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, kadınların yaşamlarındaki doğal bir süreçtir. Ancak erken menopoz istenmeyen bir durumdur. Bu yüzden bu sürece dikkat edilmeli ve hekimle beraber takip edilmelidir. Erken menopoz tedavisindeki amaç kadının 50 yaşına gelene kadar ihtiyacı olan hormonların yerine konulmasıdır. Bu tedaviye hormon replasman tedavisi (HRT) denir. Bilhassa 40 yaş altındaki kadınlarda erken menopoz olması östrojen hormonu eksikliğinden doğan riskli durumların engellenmesi için bu tedavi büyük önem taşır. Bu yüzden hastaya 50 yaşına kadar hormon takviyesi verilir ve yıllık olarak düzenli bir şekilde hekim kontrolüne girer. Düzenli bir tedavi ve kontrol süreci sonrası 50 yaşına geldiğinde dilerse tedaviyi bırakabilir veya 5 yıl daha devam edebilir. Bu kararı hekimi ile birlikte durum değerlendirmesi yaparak verebilirler.
Menopoz döneminin olumsuz özelliklerinden biri de vücudun kontrolsüz kilo almaya daha yatkın hale gelmesidir. Bu yüzden erken veya normal zamanında menopoz yaşayan kişilerin bu süreçte daha sağlıklı ve rahat geçebilmesi için beslenme düzeni şu şekilde ayarlayabilir:
Dilerseniz konu ile ilgili videoları izleyebilirsiniz.