Fibromiyalji vücuttaki genel kas ağrıları ve belirli noktalarda kronik ağrıların görüldüğü bir hastalıktır. Toplumun ortalama %6’sında ve daha çok kadınlarda görülür. Nedeni tam olarak bilinmeyen bu hastalığı tetikleyen bazı faktörler mevcuttur. Uyku bozukluklarından görme kusurlarına kadar geniş bir yelpazede belirtileri olan bu hastalığın detayları yazımızda.
Fibromiyalji, sabah tutukluğu, yorgunluk, bitkinlik gibi durumların yanı sıra kaslarda ve kemiklerde görülen genel ağrı ile karakterize bir hastalıktır. Bu hastalık kronik yani uzun süren bir rahatsızlıktır. Ağrılar net ve belirgindir bu yüzden çoğu kez başka hastalıklarla karıştırılabilir. Bunların başında Fibromiyoloji kanser midir? sorusu gelir. Fakat bir kanser değildir.
Fibromiyalj hastalığına tam olarak neyin yol açtığı henüz net değildir. Ancak uzun süredir yapılan araştırmaların sonucunda bazı nedenlerden dolayı hastalığın tetiklendiği bilinir. Fibromiyaljinin oluşmasında etken olan faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Tetikleyici faktörler net olarak bilinmemekle birlikte fibromiyalji ağrıları özetle, beyin sinir sisteminin normal bir ağrıyı yanlış algılaması sonucu aşırı reaksiyon vermesinden kaynaklanabilir.
Fibromiyalji atakları sıkça belirli noktalarda belirgin olarak görülebilir. Bu noktalar oldukça hassas olup hafif bir baskı uygulandığında bile bir ağrı meydana gelebilir. Eskiden toplamda 18 adet tanımlanan bu ağrı noktalarının 11’inde ağrı ve hassasiyet varsa fibromiyalji tanısı konulurdu. Bu bölgelerden bazıları şunlardır:
Ancak fibromiyalji ağrı yerleri günümüzde tanı konması için baz alınmaz. Bunun yerine vücuttaki yaygın ağrılı bölgelerden ve nedeni bilinmeyen ağrılardan kaynaklandığı düşünülerek araştırılır.
Görülen belirtilerin sayısı ve yoğunluğuna bağlı olarak yaşanan artışlardır. Uyku kalitesinin kötüleşmesi, sindirim problemleri, kol ve bacaklarda şişkinlik gibi belirtiler görülmektedir. Ek olaraka kas spazmları, kasılmalar, ışık, koku, belirli gıdalara aşırı hassasiyette oluşabilmektedir. Birkaç gün, birkaç hafta veya ay sürebilir. Atağa bağlı olan nedenin bulunup tedavisiyle atakta iyileşme yaşanır.
Araştırmalar sonucu fibromiyalji semptomlarının 250’den fazla olduğu söylenir. Fbromiyalji belirtileri arasında ne karakteristik olan ise bazı bölgelerde ağrılı hassas noktalar olmasıdır. Bunun yanı sıra görülen diğer yaygın belirtiler ise şu şekilde sıralanabilir:
Tanısı oldukça zor koyulan fibromiyalji genellikle başka hastalıklarla karıştırılır. Tanı için hastanın şikayetleri dinlenir ve fiziki bir muayene yapılır. Hastanın fibromiyalji anlamında teşhis edilmesi için en az 3 ay süren semptomlarının olması gerekir. Bu ağrıların bölgeleri ve dağılımının bilinmesi de oldukça önemlidir. Herhangi bir labaratuvar testi bulunmayan fibromiyaljiyi, diğer hastalıklardan ayırt etmek için hekim kan testi isteyebilir.
Fibromiyalji için kesin bir tedavi uygulaması yoktur. Bu yüzden tedavide amaçlanan ağrıları azaltarak yaşam kalitesinin yükseltilmesidir. Tedavide kullanılan ilaçlar şu şekildedir:
Fibromijalji çözüm yollarını bulmak için hastanın hekimle olan işbirliği çok önemlidir. İlaç tedavisinin yanı sıra alternatif tedavilerde hastalığı hafifletme yönünde etkilidir. Bu yöntemlerden bazıları şu şekildedir:
Fibromiyai tedavi edilirken multidisipliner bir yaklaşımla yani çok sayıda hekimin kontrolüyle kesin sonuçlara varılabilir. Bu yüzden bu hastalıkta fizyoterpistlerin yanı sıra psikiyatristlere de önemli bir rol düşer.
Beslenme tedavide önemli yere sahiptir. Bundan dolayı tüketmemeniz önerilen besinler şu şekildedir:
Hayat akışının düzenini bozan fibromiyaljiden kurtulmak ve etkilerini azaltmak için bazı yöntemlerden yararlanılabilir:
"Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon" bölümü bakmaktadır. Fibromiyalji belirtiniz veya şüpheniz varsa Bulut Klinik üzerinden online randevu veya yüz yüze randevu alabilirsiniz.
Dilerseniz bu konu ile ilgili videomuzu izleyebilirsiniz