Halluks valgus, 1800'lü yıllarda Carl Hueter tarafından, ayak baş parmağının düzleminden sapması olarak tanımlanan bir ayak şekil bozukluğudur. Günümüz koşullarında uzun süre hareketsiz kalma, kalitesiz ayakkabılar giyme ve ayakların uzun saatler ayakkabı içinde olması gibi etkenler hastalığın gelişiminde rol oynayabilir. Ayak başparmağının şeklinin bozulması ise tüm ayağın yapısını etkileyerek yaşam kalitesinin düşmesine neden olur. Bu yüzden etkin bir tedavi için hekime başvurulmasında yarar vardır. Peki, halluks valgus nasıl tedavi edilir? Detaylar yazımızda.
Başparmak çıkıntısı da denilen halluks valgus, yanlış ayakkabı kullanımı sonucu ayak başparmağı ile tarak kemiği arasında bulunan eklemin bozulmasından dolayı oluşan bir rahatsızlıktır. Eklemin şeklindeki bozulma nedeniyle yavaş yavaş iltihap oluşumu meydana gelir ve bu iltihap ayağın ayakkabıya doğru ödem oluşturmasına neden olur. Şişlikte iltihap bulunduğu için basma ve basınç neticesinde ağrı hissedilir. Ayrıca ayak başparmağının ucu yamularak diğer parmağın üstüne gelebilir. Her yaştan kişide görülebilen bu hastalık sadece şekilde problem çıkarıyorsa tedavi önerilmez.
Ayakta kemik çıkıntısı meydana getiren halluks valgusun oluşmasında rol alan birçok sebep olabilir. Bunlardan bazıları şu şekilde sırlanabilir:
Yanı sıra araştırmalara göre kadınlar halluks valgus hastalığına yakalanma oranı erkeklere göre 10 kat daha fazladır. Bunun sebebinin ise kadınların ayakkabı tercihleri olduğu öne sürülür.
Halluks valgus rahatsızlığında sık görülen belirtileri şu şekilde sırlanabilir:
Hastalık ayırt edici bir görünüşe sebep olduğu için teşhisi genellikle fiziki muayene ile yapılabilir. Ayak başparmağında meydana gelen açı teşhiste belirleyici rol oynar. Bu tespit için hastanın çıplak ayakla ayakta kalması genellikle yeterlidir. Yanı sıra hastanın tıbbi öyküsü de tanı için tamamlayıcıdır. Halluks valgusun neden olduğu başparmak şekil bozukluğu ile diğer parmakları da etkileyen şekil bozukluklarına teşhiste bakılır. Hastalar şikayetlerini hekime belirtirken çoğunlukla uzun süre ayakta kalmaktan dolayı meydana gelen ağrılardan yakınırlar. Bu yakınma aşırı kilolu hastalarda daha da fazladır. Genetik açıdan ailelerde halluks valgusun olması da teşhiste etkilidir.
Net teşhis konulması için hekim röntgene başvurur. Röntgen ile kemik ve eklem yapısını net görülür ve kesin bir teşhis konulabilir. Yanı sıra röntgen ile hastalığın şiddeti de anlaşılabilir. Röntgen sonuçları normal ayak ve hastalıklı ayak arasında karşılaştırma yapılması için de kullanılır. 10 dereceye kadar sapma olması normal kabul edilirken, derece arttıkça hastalığın da şiddetli olduğu düşünülür. 40 derecenin üzerindeki sapmalarda genellikle cerrahi müdahale yapılır.
Hastalığın tedavisi için birçok yöntem kullanılabilir. Tedavi yöntemini belirleyen faktör ise hastalığın boyutudur. Halluks valgusun şiddetine göre tedavi yöntemleri farklılaşabilir. Hastaya uygulanması gereken tedavi türü ortapedi cerrahı tarafından belirlenir.
Halluks Valgus Atel ile Tedavi: Hastalığın başlarında olan hastaya gece ateli tedavisi verilebilir. Bu yöntemde ayak başparmağının şeklini korumak amacı ile destekleyici bir atel kullanılır. Takılan atel ayak başparmağının gerektiği gibi hareket etmesine yardımcı olur ve eklemlerin sağlıklı kalmasını sağlar. Ayrıca halluks valgus için tasarlanan özel ayakkabılar da hekim tarafından önerilebilir.
Halluks Valgus Ameliyatı: Şiddetli vakalarda ise halluks valgus ameliyatı gerekebilir. Hastalığın için 100'den fazla cerrahi tedavi mevcuttur. Ameliyat vakanın durumuna göre gereken metodlarla yapılabilir. Ameliyat ile ayağın normal yapısına ulaştırılması hedeflenir. Ameliyat sonrası hastanın eski alışkanlıklarını bırakması gerekir. Bu Sayede hastalığın tekrarlaması engellenmeye çalışılır.