Kalp aktivitelerini kaydederek ritim bozukluğu, tansiyon problemleri gibi durumların tespit edilmesi için kullanılan cihaza "Holter" denilmektedir. Hastada herhangi bir sorun olup olmadığının tespitinde kullanılır. Holter nedir? Testi neden yapılır? Sorularının cevapları yazımızda.
Uzun süreli kalp aktiviteleri kaydetmek için kullanılan alete holter denir. 24, 48 saat ve üzerinde kayıt alınmasını sağlar. Norman Holter tarafından geliştirilmiştir.
Ritim bozukluğu ya da tansiyon problemleri EKG gibi tansiyon cihazlarıyla tespit edilemeyebilir. Bu nedenle holter kullanılır. Hastada fiziksel, psikolojik değişkenlerin etkisini, kullanılan ilaçların kalp ritminde değişiklikleri gibi çoğu durumun tespit edilmesine yardımcı olur.
Holter monitörizasyon hastanın günlük hayatı içinde kalp ritmini, tansiyonunu izlemek amacıyla kullanılmaktadır. Çarpıntı yani düzensiz kalp atışında, bayılma, baş dönmesi, nefes darlığı, göğüs darlığı gibi belirtilerin teşhisinde kullanılır.
Ritim holter, kalp ritminin 24 saat bazen de uzun süreli EKG kaydının alınmasını sağlar. Kalp ritmi bozukluğu, kalp krizi sonrasında şüpheli ritim bozukluğunun kontrolünü gerçekleştirerek tanı koyabilmeyi sağlar.
Tansiyon holter, 24, 48, 72 saatlik aralıklarla kan basıncını ölçüp kaydetmeye yardımcı bir cihazdır. Hipertansiyonun teşhis edilmesini de sağlar.
Vücuda renkli elektrotlar takılarak kalbin elektriksel aktivitesini kaydeder. Cihaz göğüs bölgesinde belirlenmiş noktalara yapıştırılır. Bir ya da birkaç günlük kayıt gerçekleştirir. Cihazlar hastanın üzerinde olduğu sürece hasta, normal hayatına devam eder. Hasta, cihazı taşıdığı süre zarfında şikayetlerini ve aktivitelerini kaydetmelidir. Belirlenen süre sonrasında çıkartılan cihazın ritim/tansiyon analizi gerçekleştirilir. Anormal bir durum söz konusuysa kesin tanı amacıyla ek tetkikler istenebilir.
Doktorun uygun gördüğü süreden sonra cihaz çıkartılır ve bilgisayar ekranına kayıt edilir. Cihazdan cihaza göre analiz süresinde farklılık olabilmektedir. İlgili kişi raporun kaydedilip alabileceğiniz zamanı size bildirecektir.
Cihaz takıldıktan sonra kişi normal hayatına devam edebilir. Bu esnada banyo veya duş yapılmamalıdır ve cihaz ıslatılmamalıdır. Cihazın üzerine veya yüz üstü yatılmaması gerekir. Çok fazla güvenlik geçişlerinden geçilmemeli, telefon çok fazla yaklaştırılmamalı ve MR cihazlarına girilmemelidir. Cihaz takılırken bir form verilir. Bu forma göz kararması, baş dönmesi, baygınlık gibi durumlarda not alınmalıdır. Koşma, egzersiz gibi aktivitelerden sonra da forma kaydedilmelidir.
Kayıt sonrasında elde edilen verilen neticesinde ritim bozukluklarının tespiti yapılır. Cihazın takılı olduğu süre içinde aritmi olmamışsa ritim bozukluğu tespit edilemez. Başka testler uygulanması gerekebilir.
Holter sonucunun okunması ve yorumlanması için bulutklinik üzerinden kardiyoloji doktorlarına online randevu ve yüz yüze randevu alabilirsiniz.