Huzursuz bağırsak sendromu kalın bağırsağı etkileyen bir sorundur. Halk arasında hassas bağırsak sendromu olarak bilinen bu hastalığın net bir nedeni yoktur. Bağırsak hareketlerine bağlı ve alışkanlıkların değişimiyle oluşan bir hastalıktır. Bu hastalık yaşam kalitesini önemli derece kısıtlamaktadır. Sendrom neden olur? Belirtileri nelerdir? Nasıl Geçer? Sorularının cevapları yazımızda.
Kalın bağırsağı etkileyen bir gastrointestinal bir hastalıktır. Halk arasında "Hassas Bağırsak Sendromu" adıyla bilinir. Kramp, ishal, kabızlık, şişkinlik belirtileri ile belli olur. Nedeni tam olarak bilinmemektedir. Stres, enfeksiyon, beslenme düzenindeki değişikliklerin bu hastalığı tetiklediği düşünülmektedir. Genellikle huzursuz bağırsak sendromu yaşayan hastalar bu şikayetlerle sağlık kuruluşuna başvurmaktadır.
Nedeni tam olarak tespit edilememiştir. Bazı tetikleyici faktörler bulunduğu düşünülmektedir. Bu faktörler şunlardır:
Enfeksiyon
Bağırsaktaki kas kasılmaları
Gıda intoleransı
Sinir sistemi
Bağırsak florasındaki değişiklikler
Stres
Sendromun belirtileri genellikle 3 başlıkta ele alınır. Kabızlığın baskın olduğu, ishalin baskın olduğu, kabız ve ishalin beraber baskın olduğu. Hastadan hastaya şiddeti ve yoğunluğu değişebilir. Bazı hastalarda ağrı sürekli devam ederken bazılarında sürekli değildir. Genellikle görülen belirtiler şu şekildedir:
Bağırsak hareketlerinde değişiklik
Kramp, karın ağrısı
Tekrarlayan ishal veya kabız
Şişkinlik veya gaz sancısı
Yorgunluk
Halsizlik
Mide bulantısı
Bakırsak sendromu tedavi edilmezse daha farklı ve ciddi sorunlara yol açabilir. Geçmeyen karın krampları, ani kilo kaybı, kronik yorgunluk, makatta kanama, demir eksikliği anemisi gibi sorunlar olabilir.
Doktor tarafından hastanın belirtileri incelenir. Hastanın tıbbi geçmişine bakılır. Belirtileri birçok hastalıkla benzerlik gösterdiği için hastanın verdiği bilgilerin detaylı olması önemlidir. Doktorun gerek duyduğu durumlarda çeşitli laboratuvar testleri istenir.
Tedavi için her hastaya uygulanan belirli bir yöntem yoktur. Hastanın belirtilerine göre de tedavi yöntemleri değişebilir. Genellikle hastalığın tekrar etmemesi ve hastanın hayat kalitesini arttırmak için tedavi uygulanır. Buna bağlı olarak beslenme düzenini değiştirmek, egzersiz yapmak gibi yaşam tarzını değiştirilmesiyle alakalı yöntemler bulunur. Bunun yanı sıra şiddetli sendromlarda ilaç tedavisi uygulanır.
Hastaların yaşamlarında yapacakları bazı düzeltmelerle belirtiler kontrol altına alınır. Bu yöntemler şunlardır:
Düzenli su içmek. Kabızlık veya ishal oluşumunu engellemede etkilidir.
Gaz sıkışmasına neden olacak yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Örneğin, fasulye, lahana.
Eğer belirtiler süt veya süt ürünleri tükettikten sonra oluşuyorsa bu durumda laktoz intoleransı olabilir.
Beslenme düzeni oluşturmak sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur.
Belirtilerin olması durumunda doktora başvurmak hastalığın daha iyi izlenmesi ve tedavi edilmesini sağlar. Huzursuz bağırsak sendromuna genel cerrahi ve gastroenteroloji bölümleri bakmaktadır. Dilerseniz Bulut Klinik üzerinden online randevu ve yüz yüze randevu alabilirsiniz.
Bu hastalığın tedavisi sürecinde sindirimi zorlaştıran yiyeceklerden kaçınmak önemlidir. Hafif şiddete sahip hastalar bazı doğal tedavi yöntemleri uygulayabilirler. Bu yöntemler ve besinlerden bazıları şunlardır:
Papatya çayı. Kramp ve spazmlara iyi gelebilir.
Ada çayı Sindirim sistemini korumaya yardımcıdır.
Meyan kökü
Probiyotikler. Bazı probiyotikler gaz şişkinliklerine iyi gelmektedir.
Her hastaya uygun tek bir diyet yoktur. Bunun yanı sıra bazı yöntemlerle hastalık kontrol altına alınabilir. Bu yöntemler şu şekildedir:
Yiyecekleri taze tüketmeli ve evde hazırlanmalıdır.
Aşırı bahartlı ve yağlı yiyecekler tüketilmemelidir.
Ev yapımı turşu ve yoğurt tüketimi.
Yiyecekler yavaş yavaş çiğnenmelidir.
Kabızlığın baskın olduğu durumlarda bol sıvı tüketilmelidir.
İshalin baskın olduğu durumlarda baklagil gibi yüksek lifli gıdalar azaltılmalıdır.
Sağlıklı Günler Dileriz…