Doğal yolla gebelik oluşumu nasıl gerçekleşir? Aylık gebe kalma oranları nelerdir ve çocuk sahibi olmaya etki eden faktörler nelerdir? Çocuk isteği olan çiftler ne zaman doktora başvurmalıdır? gibi soruların yanıtını bu makalemizde bulabilirsiniz.
İnfertilite, çiftlerin herhangi bir doğum kontrol yöntemi kullanmamalarına ve normal cinsel ilişkilerini sürdürebilmelerine rağmen gebe kalınamamasıdır. Daha önce hiç gebelik elde edilmemiş ise primer infertilite; daha önce en az bir gebelik gerçekleşmiş olmasına rağmen tekrar gebelik elde edilememesi ise sekonder infertilite olarak tanımlanır.
Gebelik oluşma sürecinde yumurtalıklarda oluşup salınan yumurta hücresi, Tuba adı verilen tüplerde sperm hücresiyle karşılaşır. Oluşan döllenme sonrasında tüpten rahime doğru hareket ederek döllenmeden ortalama 5 gün sonra rahime yerleşerek embriyo halinde gebelik gelişimine devam eder. 30 yaş altı sağlıklı ve düzenli cinsel yaşamı olan çiftlerde her ay 0 gebe kalabilme olasılığı söz konusudur. Kadınlarda en yüksek gebe kalma oranları %2-25 arasında olup yaş artıkça bu oranda yavaş yavaş azalmalar başlamakta ancak bu azalmanın oranı 35 yaşında belirginleşmekte ve özellikle de 40 yaş sonrası artan düşük riski ile gebelik ve canlı doğum elde etme oranları artan yaştan olumsuz etkilenmektedir.
Ortalama ilk gebelik girişimi yaşı 25 yaştan 28 yaşa yükseldiğinde bile doğurganlığın %5,2, 31-32 yaşlarında planlandığında ise doğurganlık oranının ?zaldığını gösteren çalışmalar vardır. Erkeklerde de 40 yaş üstünde eşini gebe bırakabilme oranlarının azaldığını gösteren çalışmalar giderek artmaktadır.
Çocuk isteği olan çiftlerde araştırmaya başlanılması için kadın yaşı 30’un altında ise düzenli ve korunmasız ilişkiye rağmen 1 yıl gebelik oluşmaması beklenirken, 35 yaş üzerinde 6 ay, 40 yaş üstünde ise 3 ay bekleme önerilmektedir. Ayrıca yaştan bağımsız olarak kadında özellikle komplike batın operasyon öyküsü, karın içi ve kadın üreme organlarını ilgilendiren enfeksiyon öyküsü, adet düzensizliği, çikolata kisti (endometrioma) varlığı durumunda, erkekte geçirilmiş testis operasyonları (inmemiş testis gibi), kabakulak enfeksiyonu öyküsü varlığında hemen araştırma yapılması uygundur.
Çok sayıda fiziksel ve fonksiyonel sorunlar kısırlık nedeni olabilir. Bu nedenler yalnızca kadında veya yalnızca erkekte olabileceği gibi çiftlerin her ikisinde de birden bulunabilir. Kısırlık olgularının 5'i kadınlarda, 5'i erkeklerde, kalan 10'u her iki tarafta görülen ya da teşhis edilemeyen nedenlerden oluşmaktadır.