Erkeklerde meme büyümesi sorunu olarak da bilinen jinekomasti, genellikle hormon dengesizliğinden dolayı gelişir. Çoğunlukla ciddi bir hastalığa işaret etmeyen bu durum, kişide özgüven sorunu veya ağrı problemlerine yol açabilir. Peki, jinekomasti nasıl tedavi edilir? Detaylar yazımızda.
Jinekomasti, erkeklerdeki meme dokusunun anormal fakat iyi huylu büyümesidir. Bu durum bazı kişilerde tek memeyi, bazılarında ise iki memeyi birden etkileyebilir. Yanı sıra her iki meme de bu büyümeden etkilenip birbirinden farklı boyutlarda büyüyebilir.
Bu problem yenidoğan bebekler, ergenlik çağındaki erkekler ve yaşlı erkekler gibi her yaştan bireyde görülebilir. Jinekomasti çoğunlukla östrojen ve testosteron hormonlarının dengesiz salgılanmasından dolayı meydana gelse de farklı sebeplerden dolayı da oluşabilir.
Jinekomasti genellikle ciddi bir problem değildir, fakat bu durumla baş etmek zorlayıcı olabilir. Bazı kişilerde ağrıya neden olurken, bazı vakalarda ise kişi bu durumdan ötürü utanma hissedebilir. Erkek memesindeki bu büyüme meydana gelme sebebine bağlı olarak kendiliğinden geçebilir, bazı vakalarda ise ilaç tedavisi ya da ameliyat gerekebilir.
Jinekomasti oluşumuna neden olabilecek etkenler şu şekilde sıralanabilir:
Testosteron ve östrojen, cinsiyet özelliklerini yöneten hormonlardır. Testosteron erkeklik özelliklerini, östrojen ise dişilik özelliklerini kontrol eder. İşte erkekteki bu testosteron/östrojen dengesi bozulup östrojen yönüne çoğalma olduğu zaman jinekomasti gelişebilir.
Bebeklerde jinekomasti: Erkek bebeklerin birçoğu annelerinden kendilerine iletilen östrojenden dolayı büyük memeli doğarlar. Bu şiş meme dokusu doğumdan sonra iki üç hafta içerisinde kendiliğinden gider.
Ergenlikte jinekomasti: Ergenlik döneminde meydana gelen hormon düzensizlikleri jinekomastinin gelişiminde sıkça görülen bir durumdur. Vakaların %90'ında, 6ay ila 2 yıl arasında büyüyen meme dokusu kendiliğinden düzelir.
Erişkinlerde jinekomasti: Erişkinlikte 50-69 yaş arasında jinekomasti görülmesi yüksek bir orandır. Bu yaş grubunda bulunan her 4 erkekten biri jinekomasti olabilir.
Birçok ilaç jinekomastiye sebep olabilir. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:
Birçok sağlık sorunu hormonların dengesini bozarak jinekomasti gelişmesine yol açabilir.
Karaciğer yetersizliği ve siroz: Karaciğer sorunlarında hormonlarda da düzensizlik oluşur. Malnütrisyon ve açlık: Aşırı açlık durumunda vücuttaki testosteron seviyesi düşer ancak östrojen hormonunda bir değişiklik olmaz. Bu da jinekomastiye sebep olabilir.
Şampuanlar, sabunlar, losyonlar, çay ağacı ve lavanta yağları düşük seviyede östrojenik aktivite içerir. Bunun da jinekomastiye neden olabileceği düşünülmektedir.
Jinekomasti teşhisinde her iki memenin elle muayenesi ilk sırada gelir. Hekimin muayenesinde meme başı arkasında sert ve ceviz büyüklüğünde bir kitle ele geliyorsa, bu bulgular USG yapılarak doğrulanmalıdır. Fizik muayene ve USG sonuçları tanı ve tedavinin planlanması için yol göstericidir.
Jinekomasti teşhisinde her iki memenin elle muayenesi ilk sırada gelir. Hekimin muayenesinde meme başı arkasında sert ve ceviz büyüklüğünde bir kitle ele geliyorsa, bu bulgular USG yapılarak doğrulanmalıdır. Fizik muayene ve USG sonuçları tanı ve tedavinin planlanması için yol göstericidir.
Jinekomasti kendi kendine geçmezse veya hastanın yaşam kalitesini etkileyecek derecede ciddi ağrı, hassasiyet ya da psikolojik sorunlara neden olursa tedavi gerekebilir. Bu tedaviler ilaç kullanımı ya da cerrahi müdahale biçiminde olabilir.
Jinekomasti tedavisinde sık kullanılan iki farklı cerrahi müdahale yaklaşımı bulunur. Bunlar;
Jinekomasti ameliyatı sonrasındaki süreç, ameliyatın biçimine göre değişkendir. Eğer vaser veya lazer liposuction teknikleri yapıldıysa, iyileşme oldukça konforlu geçer. Bu uygulamalar sonrasında hasta ortalama 3 haftanın sonunda sonuçları görür ve pek çok aktiviteyi kolayca yapabilir.
Cerrahi müdahale yapılan vakalar ise çoğunlukla genel anestezi altında yapılsa da bazen lokal anestezi de tercih edilebilir. Kişi ameliyat sonrası aynı gün taburcu olabilir. Genel anesteziden dolayı hasta bir gece gözetim altında kalabilir.
Jinekomasti operasyonundan sonra ilgili bölgede ödem ve şişliklerin görülmesi olasıdır. Bu durumlar ilk hafta kendiliğinden geçer. Operasyon sonrası hafif kas ağrıları olabilir. Jinekomasti ameliyatı sonrasını takip eden 3 gün dinlenmek, kol ve omuzları çok fazla hareket ettirmemek önemlidir. Ameliyatın 3. günü duş alınabilir, işe geri gidilebilir ve hafifi yürüyüşler yapılabilir.
Konu ile ilgili diğer başlıklara da göz atabilirsiniz.