Kaval kemiği, bacaklardaki diz altında bulunan kemiklerdir. İri ve dayanıklı olan bu kemiklerin bazı nedenlerden dolayı hasar alması şiddetli ağrı ve hareket kısıtlılığı yaşanır. Peki, kaval kemiği ağrısı neden olur? Nasıl geçer? Detaylar yazımızda.
Kaval kemiği bilimsel adı ile tibia, diz ile ayak bileği arasında bulunan, dayanıklı ve iri yapıya sahip büyük bir bacak kemiğidir. Bu kemikte hissedilen ağrılara ise kaval kemiği ağrısı denir. Genellikle aşırı aktiviteye maruz kalması sonucunda tibia kemiği ağrısı meydana gelir. Günümüzde çoğu kişi hareketsiz bir yaşam sürmektedir. Bu bireylerin orta yoğunlukta aktiviteler yapması, hatta bir otobüse ya da taksiye yetişmek amacıyla kısa süreli koşması bile ağrıya yol açabilir. Yanı sıra sporcularda yoğun geçen bir dönem sonrasında, çok fazla antrenman ya da çok tempolu müsabakaların yapılması halinde de kaval kemiğinde ağrı veya sızı görülebilir. Tibiada hissedilen ağrılar genellikle geçicidir. Dinlenme sonrası kemik kendini onarır ve ağrı diner. Ancak kemikte çatlak, kırık veya iltihaplanma gibi durumların teşhis edilmesi durumunda tedavi ve müdahale gerekir. Tedavi edilmemesi kemikte kalıcı hasara neden olabilir.
Bacaktaki kas ve kemik dokusu genellikle tekrarlayan ve yoğun bir aktiviteye maruz kalınca ağrır. Bu tanım kaval kemiği ağrısı neden olur sorusunun basit cevabıdır. Birçok vakada kaval kemiği ağrısının semptomları benzerdir. Fakat tüm belirtiler eş zamanlı görülecek diye bir durum yoktur. Kaval kemiği ağrısında meydana gelebilecek belirtilerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:
Bu şikayetlerin çoğu kişilerde benzerdir ve tedavi süreçleri aynıdır. Genellikle uygun bir süre dinlenme neticesinde ağrılar diner ve ortadan kalkar. Fakat bir düşme veya geçirilen kaza sonrası kaval kemiğindeki şiddetli ağrılar, alt bacakta oluşan büyük şişlikler ve bu şişliklerde meydana gelen sıcaklık hissi, dinlenme sırasında dahi ağrıların devamı gibi durumlar varsa, en kısa sürede muayene olunması gerekir. Çünkü bu ağrılara neden olan bir kırık veya çatlak olabilir ve acil müdahale edilmesi gerekir.
Bacaktaki kasların esneklik durumu ve kemik yapısına göre kaval kemiğinde oluşan ağrının sıklığı ve şiddeti kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Hareketsiz bir yaşam süren ve çok fazla spor yapmayan kişilerin ısınmadan egzersiz yapması kaval kemiği ağrısına neden olabilir. Yanı sıra, yoğun ve ağır antrenman yapılmasından ötürü de bu ağrı sporcularda sık sık görülebilir.
Bu durumların haricinde; aşırı kilo, ayak kemerinin normalden daha sert yapıda olması, uyluk ve kalça bölgesindeki kasların zayıf olması, bacak kasları ve aşil tendonunun gergin olması ve düztabanlık gibi hallerde de kaval kemiği ağrısı yaşanabilir. Ayrıca, spor esnasında yokuş aşağı koşmak veya engebeli ya da beton zeminde koşmak da tibiada ağrı yapabilir.
Spor faaliyetleri ve güçsüz kas yapısının yanı sıra, kaval kemiğinde yaşanan ağrı bazı hastalıkların belirtisi olarak da meydana gelebilir. Kaval kemiği ağrısında etken olan diğer nedenler ise şu şekilde sıralanabilir:
Ağrının teşhisi için doktor ilk olarak hastaların tıbbi geçmişi hakkında bilgi alır. Yakın zamanda aşırı fiziksel aktivite yapmış olan hastalarda bu bölgede ağrı oluşması kaval kemiği ağrısını işaret eder. Ayrıca bir kaza ya da travma sonrası bu durumun meydana gelip gelmediği de araştırılır. Sonrasında hekim bacakta herhangi bir şişlik ya da hassasiyet olup olmadığını kontrol etmek için fiziki muayene yapar. Ardından kemiği detaylı incelemek için röntgen veya diğer tıbbi görüntüleme tekniklerinden yararlanır. Röntgen veya MRI gibi araçlar ile herhangi bir kırık veya çatlağın bu ağrıya sebep olup olmadığı anlaşılır. Şayet bir kırık ya da çatlak bulunuyorsa duruma göre tedavi uygulanır.
Kaval kemiği ağrısı kişilerin kendilerinin de uygulayabileceği bazı yöntemleri kapsar. Kişisel olarak yapılacak bazı uygulamalar genellikle ağrıların azalmasına iyi gelir. Bunlar şu şekildedir:
Tedavilerden sonra ağrının tam anlamıyla sonlanmasını takiben yapılan egzersizler daha hafif olmalıdır. Eski tempoyu sürdürmek ağrının yeniden oluşmasına sebep olur. Kaval kemiği ağrısı için yapılan tedavisinde cerrahi işlem çok az tercih edilir. Fakat ağrıların aylarca geçmemesi ameliyatı gerektirebilir. Cerrahi operasyon gerekip gerekmediğine ise ilgili doktor karar verir.