Tüm gün masa başında çalışmak, bilgisayar kullanmak ve yanlış pozisyonlarda oturmak eklem ve kas ağrılarında artışa neden olabilir. Peki, masa başında çalışırken oluşan ağrılar nasıl önlenir? Uzmanların önerilerini sizler için yazdık.
Vaktinin uzun bir zamanını bilgisayar başında oturup klavye ve fare kullanarak geçiren ofis çalışanları sıklıkla dinmeyen bel ve boyun ağrıları çekebilirler. Yanı sıra bazı kişilerde varis, sırtta kamburluk, el ve kollarda sinir sıkışmaları da görülebilir. Yaşanan ağrılar hayat kalitesini büyük ölçüde düşürürken kişilerin işlerine odaklanmalarını da olumsuz olarak etkileyebilir. Hareketsiz çalışma koşullarının getirdiği bu yaygın durum bazı tedbirler alınarak %90 oranında azalabilir. Bu öneriler ise şu şekilde sıralanabilir:
Çalışma süresi boyunca her 30-45 dakikada bir ayağa kalkarak en az 30 saniye yürüyüş yapılabilir. Ayrıca omurga, kol ve bacak esnetme hareketleri de eklenebilir. Bu sayede omurgaya binen yük azalır ve ağrılar büyük ölçüde hafifler.
Kişi masada otururken bilgisayar ekranını göz hizasına gelecek şekilde ayarlamalıdır. Yani kişi ekrana bakmak için boynunu eğmemelidir. Çünkü öne doğru uzun süre boyun eğik olarak durmak, boyun düzleşmesi ve boyun fıtığı gibi rahatsızlıklara neden olarak ağrılara sebep olabilir.
Sürekli kullanılan klavyenin düz bir şekilde konumlanması omuzlara, bileklere ve ön kollara baskı uygulayarak sinir sıkışmasına yol açabilir. Klavye eğimli olarak ayarlandığında ise bu bölgelerde oluşan baskı azalarak o ağrı gelişimi azalır.
Diğer yoğun kullanılan ekipman olan fareyi tutarken de el bileği sağa ve doğal çok fazla oynatılmamalıdır. Bu pozisyondayken fazla oynatılan bileklerde karpal tünel sendromu gelişmesi yaygındır. Fare kullanırken mümkünse bileğe denk gelecek şekilde yumuşak bir zemin üzerine konulmalı, farenin boyutu ne çok büyük ne de çok küçük olmalı ele tam oturmalı ve sağa sola oynatma fiili koldan destek alarak yapılmalıdır.
Bilgisayar başında çalışırken doğru sandalye tercihi önemli unsurlar arasında yer alır. Sandalye seçilirken oturulan zeminin çok yumuşak olmaması ve bel kısmında destek sağlayacak kavisin bulunması (95-105 derecelik bir açı) gerekir. Bu sayede bel kavisindeki düzleşme sorunu ve belde gelişebilecek ağrılar engellenmiş olur. Ayrıca boy ayarlaması, kendi ekseni etrafında dönmesi, kol desteği bulunmalı ve takılıp çıkarılabilir özellikte olmalıdır.
Uzun uzun süre bacak bacak üstüne atarak oturulduğu zaman, dizlerin arkasında yer alan ayaklar ile bacaklar için his sağlayan peroneal sinir hasar alabilir. Ayrıca uygulanan baskı yüzünden kan dolaşımı olumsuz etkilenebilir ve kambur oturulmasına neden olabilir.
Otururken ayaklar yere paralel bir şekilde basılarak omuz genişliğinde açık şekilde konumlandırılmalıdır. Ayrıca ayakların basıldığı zemin düz olmalıdır. Bu sayede ayak bileğinde ve dizlerde oluşan gerginlik azalır.
Yoğun çalışma düzenin birçok işi aynı anda yapmaya çalışırken telefonunla konuşurken omuz ile kulak arasında tutulması istem dışı bir harekettir. Ancak bu yaygın hareket omurga sağlığını olumsuz etkileyerek boyun ve sırt ağrısına sebep olabilir. Telefon görüşmelerinde kulaklık veya hoparlör kullanmak ise tüm bunlar için doğru olan seçenektir.
Ofiste her işi oturarak yapmak yerine kalkarak yapılabilecek işler olduğu zaman olabildiğince hareket edilmeye çalışılmalıdır. Örneğin; mail ile haber verilecek bir işi diğer çalışanın yanına giderek söylenebilir. Asansör kullanımı yerine merdivenlerden inilip çıkılabilir. Bu sayede kaslar her zaman çalışarak aktif hale gelir, ağrıların hafiflemesi veya oluşmasının engellenmesi sağlanır.
Dilerseniz konu ile ilgili videomuzu izleyebilirsiniz.