Adet kanamalarının sona ermesine, menopoz denir. Menopoz dönemindeki kadınlarda yumurtalıklarından salgılanan hormonların azalması ya da tamamen bitmesi sonucu kemik, cilt, kalp ve kan damarlarında bazı değişiklikler meydana gelir. Bu değişikliklerin sağlıklı bir şekilde geçirilmesi için sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni önemlidir. Peki, menopoz döneminde beslenme nasıl olmalıdır? Detaylar yazımızda
Menopozda, vücutta önemli değişiklikler meydana gelir. Bunların başında, hormonal değişiklikler bulunur. Hipofiz bezinden salgılanan hormonlarda artış olur. Adet düzensizliği ve üreme görevini oluşturan sistemdeki bozukluklar sebebiyle yumurtalık fonksiyonu azalır. Bunun neticesinde kadın için önemli bir hormon olan östrojen seviyesi düşer, gonadotropinlerde artış meydana gelmesi sonucu kadınlarda önemli sağlık problemleri gözlemlenebilir. Menopoza girme sonucu oluşan değişiklikler şu şekildedir:
Osteoporoz kemik yoğunluğunun azalaeak kemik kırılganlığında artış görülmesi şeklinde tanımlanabilir. Sessiz ilerleyen osteoporoz, ilk kırıklar olana kadar anlaşılmayabilir. Kemik kırıkları en sık omurga, el bileği, ve kalçada görülür. Çocukluk ve ergenlikte kemik yapımı hızlıdır. Ancak 30 yaşından sonra yapım ve onarım yerini yıkıma bırakır. Menopozda kemikleri korumak ve gelişebilecek kemik kırıklarını önlemek amacıyla kişinin beslenme alışkanlıkları ve yaşam biçiminde değişiklik yapması önerilir.
Menopozda östrojen hormonunun azalması, bu hormonun koruyucu fonksiyonunu ortadan kaldırır. Bu da menopoza giren çoğu kadının kanda bulunan yağ düzeylerinde değişikliler meydana gelmesine neden olur. Kan kolesterolü ve trigliserid düzeylerindeki yükselme damar sertliğine ve beraberinde kalp krizi riskine yol açabilir. Bu yüzden menopoz dönemindeki kişilerde kalp-damar sistemi hastalıklarında ortalama %60 artış görülür.
Menopoz döneminde kişinin metabolizması yavaşlar. Bu duruma az hareket edilmesi de eklenince menopoza giren pek çok kadının ortak şikayeti olan bel ve karın bölgesi yağlanmaları meydana gelir. Bu yağlanmayı engellemek için menopoza girmeden önce beslenme şekli ve günlük aktivite düzeyinde planlama yapılması önemlidir. Kişi elinden geldiği kadar ideal kilosunda olmalı ve bunu korumaya yönelik bir beslenme düzeni oturtmalıdır.
Hormonlardaki değişim olumsuz bazı fiziksel belirtilere neden olur. Bunlar semptomlar baş ağrısı, sinirlilik, uyku bozuklukları, depresyon, aşırı terleme, halsizlik ve yorgunluk olarak sayılabilir. Bu problemleri gidermek için doğru beslenme ve egzersiz iyi bir etki sağlayabilir.
Dilerseniz konu ile ilgili videoyu izleyebilirsiniz.