Vücudun herhangi bir kısmında kontrolsüz çoğalan dokulara tümör denir. Omurganın içinde veya çevre dokulardan metastaz yolu ile tümör oluşmasına ise omurilik tümörü denir. Nadir görülen bu yapıların çoğunluğu iyi huyludur. Omurilikte oluşan bu yapılanmaların tedavisinde genellikle cerrahi uygulamalar kullanılır. Günümüzde modern tıp uygulamaları sayesinde ameliyatlardaki risk faktörleri önemli derecede azalmıştır. Peki, omurilik tümörü nasıl tedavi edilir? Detaylar yazımızda.
Kafatasından çıkarak kuyruk sokumuna kadar ilerleyen kemik yapıya omurilik denir. Omurilik etrafındaki zar tabakada meydana gelen iyi veya kötü huylu tümörlere, omurilik tümörü denir. Intradural tümör de denilen bu yapılar bulunduğu yere ve boyutuna göre hastada farklı belirtilere neden olabilir. Beyin işlevlerinin vücuda iletiminden sorumlu olan ve sinir sisteminde önemli bir rol üstlenen omurilikte kanserli hücrelerin olması çok ciddi bir durumdur. Nadir görülen bir tümör türü olan bu omurilik sorununda çoğunlukla iyi huylu yapılara rastlanır. Omurilikte oluşan bu yapılanmaların tedavisinde cerrahi uygulamalar kullanılır. Günümüzde modern tıp uygulamaları sayesinde ameliyatlardaki risk faktörleri önemli derecede azalmıştır.
Omurilikte kitle neden olur? Sorusunun cevabı tam olarak bilinmez. Ancak genetik etkenlerin tümör oluşumunda rolü olduğu düşülür. Fakat genlerdeki farklıklaşmanın kalıtsal olarak mı yoksa çevresel etkenlerden dolayı mı geliştiği ile alakalı net bir kanıt bulunmaz. Bazı araştırmalara göre bazı kimyasallara maruz kalınması ile tümör oluştuğunu savunurken, bazıları von Hippel Lindau hastalığı ya da nörofibromatozis tip 2 gibi hastalıklar ile bağlantılı olduğunu düşünmektedir. Omurilikte kitle genetik etkenlerin yanında radyasyon maruziyeti, bazı virüsler ve etraftaki organlardan yayılan kanserli hücreler de neden olabilir.
Omurilik tümörü belirtileri tümörün olduğu yere, boyutuna ve büyüme göre farklılık gösterir. Omurilik kanseri semptomları şu şekilde sıralanabilir:
İlk olarak hastanın şikayetleri dinlenir ve fiziksel bir muayene yapılır. Sonrasında ise görüntüleme tekniklerinden yararlanılır. Manyetik rezonans (MR) ve bilgisayarı tomografi (BT) bu yöntemlerden en sık kullanılanlardır. Tümör için MR en doğru araçtır. Tomografi ise kemiklerin tümörler olan bağlantısını gösterir. Vücutta etkilenen farklı bölgeler olup olmadığını anlamak için de sintigrafi yapılabilir. Bu şekilde teşhis edilen tümörler ise biyopsi yapılarak neden oluştuğu ve türü anlaşılabilir. Biyopsinin neticesine göre tedavi belirlenir.
Tümörün yeri ve tipi belirlendikten sonra hastaya uygun olan tedavi yöntemi planlanır. Omurilik kanserinde çoğunlukla cerrahi yöntemler uygulanır. Yanı sıra kemoterapi ve radyoterapi de ameliyatla tam anlamıyla çıkarılamayan tümörler için yapılabilir. Bu anlamda bir veya birden fazla tedavi beraber kullanılabilir.
Cerrahi Operasyon: Tümörün çıkarılması için yapılan cerrahi işlemdir. Günümüz teknolojileri sayesinde özellikle mikrocerrahi yöntemi çok küçük kesiklerle kolay ve başarılı ameliyatlara imkan sağlar.
Kemoterapi: Bu yöntemde hastaya cerrahi uygulama yapılamadan ilaçlarla tedavi imkanı sağlar. Hemen hemen her kanser türünde uygulanabilir. Genellikle ameliyat öncesi tümörü küçültmek için yapılır.
Radyoterapi: Diğer ismi ışın tedavisi olan bu yöntem kemoterapi gibi ameliyata destek verir. Operasyon öncesinde veya sonrasında kullanılır.