Rahim sarkması, uterus (rahim) organının pelvik kaslarından ayrılması veya gevşemesinden kaynaklanan bir durumdur. Bu durum, rahmin normal pozisyonundan aşağı veya yana doğru sarkmasına neden olabilmektedir. Rahim sarkması nedir? Nedenleri nelerdir? Sorularının cevapları yazımızda.
Rahim sarkması, rahmin doğal yapısının bozulması sonucu oluşan bir hastalık olarak tanımlanır. Ligament denilen bağ dokularının ve pelvis kaslarının zayıflamasıyla meydana gelmektedir. Uterus prolapsusu yani rahim sarkması, rahmin olması gereken yerden aşağı doğru sarkmasıdır. Bu durum rahmin tamir edilemeyen hasarlarına veya hamileliğe bağlı olarak ortaya çıkabilir ve ciddi sonuçlara neden olabilmektedir. Şiddetli vakalar, rahim dudaklarının sarkması olarak bilinir ve rahmin vajina dışına çıkma durumu görülebilinir.
Pelvis kasları ve ligament bağ dokuları rahmi bulunduğu yerde tutmaktadır. Bu dokuların zayıflaması sonucu rahimde sarkma meydana gelir. Sarkmaya neden olan durumlar şu şekildedir:
Görülen belirtiler şunlardır:
Bu belirtiler tipik değildir ve diğer hastalıklardan da kaynaklanabilmektedir. Eğer bu belirtileri fark ederseniz, bir doktora başvurmanız önerilmektedir.
Rahim sarkması her yaş grubundaki kadınlarda görülebilir, ancak bazı faktörler riski arttırabilir. Bunlar; yaşlılık, aşırı kilo, obezite, genetik yatkınlık, sigara kullanımıdır.
Tedavisi, hastanın durumu ve sarkmanın şiddetine göre değişebilmektedir. Uygulanan tedavi seçenekleri şunlardır:
Şiddetli rahim sarkması durumlarında tedavi kişinin gebelik planlayıp planlamadığına bağlı olarak değişmektedir. Gebelik planı bulunan kişilere vajinal halka denilen vajinal pesser önerilebilmektedir.
Her hastanın durumu farklıdır ve tedavinin seçimi hastanın durumunu ve şiddetini göz önünde bulundurarak yapılmalıdır. Tedavinin etkililiği, hastanın uyması ve uygun bir tedavi planının oluşmasına bağlıdır.
Rahim sarkmasında bazı durumlarda hafif şiddette tedaviye ihtiyaç duyulmayabilir fakat ileri düzeyde tedavi edilmezse, zamanla kalıcı zararlar oluşabilir. İzlenmeyen ve tedavi edilmeyen durumlarda, rahmin destek dokusunun zayıflamasına ve daha da sarkmasına neden olabilir. Bunun sonucunda rahim ve idrar kontrolü bozulabilir ve cinsel ilişkide rahatsızlıklar oluşabilir.
Rahim sarkmasının önlenebilmesi için aşağıdaki öneriler yapılabilir:
Bu öneriler sadece rahim sarkmasının önlenebilmesi için yapılabilecek önlemlerdir ve her hastanın durumu farklıdır.
Evet, rahim sarkması cinsel ilişkiyi etkileyebilir. Rahmin sarkması sonucu cinsel ilişkide ağrı, boşalma veya idrar kaçırma gibi rahatsızlıklar oluşabilir. Ayrıca, rahmin sarkması cinsel performansı veya tatmini de negatif yönde etkileyebilir. Bu nedenle, belirtilerin gözlemlendiği durumunda uygun bir tedavi ve destek önemlidir.
Belirli durumlarda ciddi komplikasyonlara neden olabilir. İzlenmeyen ve tedavi edilmeyen durumlarda, rahmin destek dokusunun zayıflamasına ve daha da sarkmasına neden olabilir. Bunun sonucunda rahim ve idrar kontrolü bozulabilir ve cinsel ilişkide rahatsızlıklar oluşabilir. Ayrıca aşırı fiziksel aktivite, idrar kaçırma ve enfeksiyon gibi komplikasyonlara neden olabilir.